Smijete li rušiti zid u višestambenoj zgradi?

admin Uncategorized

Kupili ste stan koji je divan, ali baš ima zid na „glupom mjestu“ i sad ga želite rušiti. Ili u svom starom stanu želite raditi preinake i „premjestiti“ zid da dobijete još jednu sobu? Sve je moguće, ali rušenje zida u zgradi s više stanova nije jednostavan poduhvat.

Postupak je različit, ovisno o tome želite li srušiti nosive ili nenosive zidove (naravno, daleko kompleksniji je postupak rušenja nosivog zida). Prvo se morate uvjeriti je li riječ o nosivom ili nenosivom zidu, što je najlakše utvrditi iz arhitektonskog nacrta, koji je sastavni dio izvedbenog projekta. Osoba koja će vam znati pomoći pri traženju nacrta je predstavnik suvlasnika odnosno upravitelj stambene zgrade. Nosivost zidova može bez nacrta utvrditi i statičar, koji stan mora osobno uživo pregledati nakon čega će vam dati službenu izjavu, koja vrijedi kao dokument za daljnje postupanje.

Nosivi zid

Ukoliko je riječ o nosivoj konstrukciji, koja je u višestambenoj zgradi obično betonska i debljine veće od 15 cm, potrebno je za svaki daljnji zahvat ishoditi građevinsku dozvolu. Kako za rušenje zida, tako i za nosivi zidnjegovo bušenje. Građevinsku dozvolu možete dobiti temeljem Projekta za građevinsku dozvolu, u kojem je i arhitektonski nacrt, koji izrađuje arhitekt. Za ishođenje građevinske dozvole potrebna vam je suglasnost svih vaših susjeda u zgradi, koji se moraju slagati s planiranim zahvatom. Ako se odlučite raditi zahvate na nosivoj konstrukciji na svoju ruku, bez dozvole, to za sobom povlači rizik od pucanja ili djelomičnog urušavanja objekta zbog nepravilne preraspodjele opterećenja. Osim toga, susjedi vas mogu (s pravom!) prijaviti nadležnoj građevinskoj inspekciji, nakon čega slijedi i visoka kazna.

Nenosivi zid

Kada je riječ o nenosivoj konstrukciji, odnosno o pregradnom zidu, koji je obično tanji i nije izrađen od betona, zahvat se lakše izvodi. U tom slučaju prvo je potrebno ishoditi mišljenje statičara da je riječ o nosivi zidnenosivom zidu, a potom radove u zgradi prijaviti nadležnoj upravnoj jedinici. Također, nužno je o radovima obavijestiti predstavnika suvlasnika stambene zgrade, što je najbolje učiniti na samom početku procesa. O radovima je potrebno pisanim putem obavijestiti i sve susjede. Kod radova koji obuhvaćaju zahvat u nenosivu konstrukciju morate na gradilištu imati službeno mišljenje statičara, jer vas tijekom radova može obići nadležni građevinski inspektor na poziv nekog od nezadovoljnih susjeda.